Historia

 

Paltamon Urheilijat ry:n synty

Vuonna 1924 tammikuun 27. päivänä kokoontui Kanervan talon pirttiin parisenkymmentä urheilusta kiinnostunutta henkilöä. Tarkoituksena oli saada pitäjään kaikki kylät kattava urheiluseura. Asian alulle panijoita olivat Mieslahden Teräksen ja Uuran Jehun touhumiehet.

Päätös pitäjäseuran perustamisesta syntyi yksimielisesti ja uusi seura sai nimekseen Paltamon Urheilijat. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Paltamon suojeluskunnan paikallispäällikkö L.J. Rusanen, jonka puheenjohtajuus kesti vuoteen 1938. Johtokuntaan tulivat valituiksi opettaja Matti Kemppainen sekä talonpojat Eelis Aug. Mustonen, Frans Ilmari Leinonen, Hannes Tervonen ja Eemil Heikkinen sekä ensimmäiseksi sihteeriksi Aadolf Karhu.
Aadolf Karhun kirjoittamasta jäsenkirjasta käy ilmi, että kokouksen jälkeen seuraan liittyi heti 19 maksavaa jäsentä.

Seuran ensimmäisenä toimintavuonna kilpailuja pidettiin Mieslahdessa ja kilpailutoiminnassa oltiin tiiviissä yhteydessä sk-järjestön urheilutoimintaan. Seuran mestareita olivat Veerus Moilanen, Joopi Heikkinen, Viljo Mustonen ja Ilmari Leinonen.

Toiminta alkuvuosina

Hiihto oli aluksi suosituin laji, jossa saavutettiin myös valtakunnallisesti hyviä tuloksia. Alkutaipaleella oli korvaamaton tuki Suojeluskuntajärjestön toiminnalla, jonka perustana oli voimakas liikuntakasvatus. Tämä veti puoleensa kaikki aktiiviurheilijat. Nuoret olivat voimakkaasti mukana harjoituksissa ja silloin syntyi myös tuloksia kilpailuissa.

Syksyllä 1965 valmistui talkoilla urakoitu Hiihtomaja. Hiihtomajalla pidettiin valmennustilaisuuksia sekä hiihtokilpailuja usean vuoden ajan. 1970-luvulla kilpailujen järjestämiset siirtyivät kirkonkylään ja hiihtomajan käyttö jäi vähäiseksi ja lopulta maja myytiin.

Yleisurheilu oli jo alusta alkaen hiihdon ohella suosittu laji, vaikka suorituspaikat eivät olleen hääppöiset – maantiellä juostiin ja pellolla suoritettiin muut kenttälajit. Kilpailuja idettiin ja innostus korvasi suorituspaikkojen heikkoudet. Hiihtäjät harrastivat juoksumatkoja kesäharjoitteluna. Mieslahteen, Kainuun opiston maille alettiin jo v. 1910 raivata urheilukenttää.

Kirkonkylän urheilukentän raivaukset alkoivat vasta 1930-luvulla ja vanhan keskuskentän valmistuminen tapahtui v. 1956, jolloin juoksuradoille saatiin hiilimurskapinnat. Nykyinen ajanmukainen keskuskenttä valmistui kesällä 1985. Kentän vihkiäiset pidettiin elokuun 25. pnä 1985. KLL:n B-kisat (SM-kilpailut) järjestettiin Paltamossa syyskuussa 1989.

Suunnistusta harrastettiin Sk-järjestön kilpailuissa jo 1920-luvulla, jolloin myös paltamolaiset olivat hyvin mukana. Ensimmäiset viralliset suunnistuksen piirinmestaruuskilpailut juostiin v. 1938 Vuoreslahdessa, jossa joukkuevoiton otti PaUr. Sotien jälkeen tuli pitkä tauko seuramme suunnistustoimintaan, kunnes v. 1961 harrastus heräsi henkiin liikunnanopettaja Pekka Eskolan ansiosta.

Suunnistuksesta tuli seuramme lähes valtalaji vuosina 1968-72, silloin PaUr oli Pohjois-Suomen johtavia suunnistusseuroja. Viestivoittoja kirjattiin useita niin Pohjois-Suomen kuin Kainuun mestaruuskilpailuissa. Vuonna 1969 kirjattiin seuramme ensimmäinen Suomen mestaruus, jonka toi Erkki Oikarinen. Kainuun rastiviikon järjestämisessä PaUr oli mukana vv. 1966-1972.

Pesäpalloa pelattiin Paltamossa jo Mieslahden Nahjuksen aikaan. Elokuussa 1922 ratkottiin Sk-järjestöpiirin ensimmäinen pesäpallomestaruus kesäjuhlien yhteydessä Sotkamossa. Silloin Paltamo löi loppuottelussa Sotkamon 10-2.

Koripallon pelaaminen Paltamossa pääsi alkamaan, kun yhteiskoulun rakennus valmistui v. 1956 ja sen yhteyteen tuli voimistelusali. Saliin oli piirretty koripallokentän rajat ja laitettu koripallotelineet. Näin alkoi voimakas koripallon harjoittelu. Vuonna 1956 PaUr saavutti Kainuun piirin mestaruuden. Vuonna 1963 PaUr:n joukkue nousi Suomi-sarjaan ensimmäisenä seurana Kainuusta.

Lentopalloa on harrastusmielessä pelattu ties kuinka kauan. Tarvittiin vain tasainen kenttä ja kahden pylvään väliin verkko. Varsinkin Mieslahden Teräs on ollut innokas lentopalloilussa. 1960-luvulla alkoi sarjapeleihin osallistuminen kyläotteluin ja 1960-luvun lopulla myös piirisarjaan.

Jääkiekko on seuramme harrastamista joukkuepelistä nuorin. Jääkiekkojaosto valittiin seuraan v. 1969. Kunta rakensi silloin nuorten toivomuksesta myös pelikaukalon. Paras jääkiekkokausi oli v. 1984, jolloin PaUr saavutti IV-divisioonan itälohkon voiton.